Nieuw Calslagen Aalsmeer

Cultuurhistorie als inspiratiebron bij ontwikkeling nieuwe wijk

Opdrachtgever(s)

Expertise

  • Advies & Informatie

Werkveld(en)

  • Monumenten
  • Erfgoed
  • Archeologie
  • Ruimtelijke Ordening
Cultuurhistorie als inspiratiebron bij ontwikkeling nieuwe wijk
Met het project ‘Nieuw Calslagen’ is een stedenbouwkundig plan ontwikkeld voor vijftien woningen aan de Herenweg in de gemeente Aalsmeer. Cultuurcompagnie Noord-Holland zet in op een creatief proces met een team van bewoners, specialisten en creatieven en cultuurhistorie als inspiratiebron.
 
Op deze plek in Aalsmeer bevond zich in de middeleeuwen het veenontginningsdorpje Calslagen. In de vochtige veenbodem zijn archeologische resten van het dorp goed bewaard gebleven. De fundering van de kerk is door archeologen onderzocht en tot rijksmonument verheven.
Een recent monument is een 19e-eeuws arbeidershuisje dat een icoon is geworden voor Calslagen. Dit huis krijgt als ‘het geheugen van de straat’ een bijzondere cultuurhistorische functie in het plan.
 
Cultuurcompagnie is al drie jaar bij het project betrokken en zorgde ervoor dat cultuurhistorie een volwaardig onderdeel werd van het stedenbouwkundig plan. In oktober 2011 is gestart met een co-creatieproject om draagvlak te genereren onder bewoners en samen de cultuurhistorische waarden in het plan vorm te geven. De Calslagen aanpak, met respect voor en inspiratie door cultuurhistorische waarden, werpt zijn vruchten af bij andere ruimtelijke plannen in de gemeente.
 
Door bij het ontwerpproces meerdere doelgroepen te betrekken en per fase te presenteren ontstaat er betrokkenheid en een grotere publicitaire reuring. Een aantrekkelijk proces voor bewoners en verenigingen.
 
Nieuw Calslagen is verder een goed voorbeeld van een participatieproject en een Belvedèreproject dat wordt uitgevoerd, in tegenstelling tot vele Belvedèreprojecten die in de planvorming blijven hangen.
 
Verwacht wordt dat de eerste steen van Calslagen in 2012 gelegd wordt. 

Citaat

"Dankzij de cultuurhistorische kwaliteiten wordt  deze nieuwe woonwijk bijzonder." Lees meer
Directeur Van Berkel Aannemers

Aanmelden nieuwsbrief

* verplichte velden
Neem de letters van de afbeelding over.
De letters zijn hoofdlettergevoelig !
Wilt u uw nieuwsbrief voorkeuren aanpassen, klik dan hier.