Er zijn tienduizenden tot honderdduizenden Nederlanders die zich nooit laten vaccineren. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat zij vaccinaties wantrouwen, maar ook erin geloven dat hun eigen lichaam gezond genoeg is om bepaalde virussen te verslaan. Het is dan ook belangrijk om te weten dat het vaccineren altijd verstandig is, ondanks dat je een bepaalde geloofsovertuiging hebt of er zeker van bent dat je gezond genoeg bent om een virus te verslaan. Wil je weten wanneer het echt verstandig is om je te laten vaccineren? Lees dan vooral even verder, want in dit artikel kom je er meer over te weten.
 

Slechte weerstand

Wanneer je een slechte weerstand hebt, is het altijd belangrijk om je te laten vaccineren tegen verschillende virussen. Mensen met een slechte weerstand of gezondheid hebben namelijk een grotere kans op besmetting, maar ook zijn de gevolgen vaak erger voor deze personen. Dat heeft ermee te maken dat de lichamen van deze personen zich moeilijk kunnen verzetten tegen de virussen. In de corona periode hebben we dit ook gezien. Hierbij kan je bijvoorbeeld kijken naar de personen die overleden zijn of in het ziekenhuis belanden. Veel van deze personen hadden overgewicht of een slechte weerstand. 

Je gaat op reis

Als je binnenkort op reis gaat naar een land buiten de Europese Unie, dan is het belangrijk om je altijd te laten vaccineren. Een van de belangrijkste vaccinaties die je moet nemen, is Hepatitis A. Ook is het verstandig om een BMR vaccinatie en een vaccinatie Gele koorts te nemen. In landen buiten de Europese Unie komen namelijk veel verschillende virussen voor. Deze zijn niet allemaal gevaarlijk, maar virussen zoals Gele koorts zijn dat wel. Een groot gedeelte van de mensen komen te overlijden, want er is geen medicijn voor deze virus. 

 

Bij een epidemie

Wanneer er een epidemie is, dan gaat er een virus wereldwijd rond. Dit virus maakt veel slachtoffers en miljoenen mensen worden besmet. Wanneer er sprake is van een epidemie, is het ontzettend belangrijk om je te laten vaccineren als er een vaccin beschikbaar komt. Doordat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, neemt het aantal slachtoffers en besmette personen af. Dit hebben we ook gezien bij COVID-19, maar dit had ook te maken dat er voldoende mensen zijn die antistoffen in hun lichaam hadden. Wil je weten wanneer het nog meer verstandig is om je te laten vaccineren? Neem dan contact op met het RIVM of de GGD.